Скъпи братя и сестри, синдикалисти!

Преди 30 години в България започнаха процеси, които всички очакваха, но никой не познаваше. Започваше нов етап от

развитието на българското общество, в който ценностите се променяха със забележителна скорост.

Една ценност обаче, остана непроменена – желанието на хората да бъдат заедно и да се борят за по-добър живот. Тогава се роди КНСБ. Роди се от един глас, който се извиси на учредителния конгрес и който извика силно – „Независимост“. Независимостта стана първата тухла, която вложихме в нашия синдикат и около която започнахме да изграждаме нашата организация.

За 30 години имахме нашите победи и загуби, нашите мечти и разочарования, но винаги бяхме активни участници в изграждането на новите индустриални отношения. Развивахме нашата експертност, учехме се на преговори, водехме хората по площадите, борехме се срещу несправедливостите и грешните решения на правителства и работодатели. Затова днес четирите букви – КНСБ, са разпознаваеми от цялото българско общество. Със сигурност не сме обичани от всички, но със сигурност всички се съобразяват с нас. С най-голямата неправителствена организация на България, обединила близо 300 хил. българи.

Загубихме много наши приятели по пътя, но намерихме и много нови. В едно останахме искрени и последователни – в борбата си да направим труда на българските работници по-справедлив и живота им по-достоен. Защото ценностите на солидарността, справедливостта, непримиримостта и свободата са непреходни.

Светът около нас става все по-сложен и предизвикателствата все по-агресивни към работещите хора. Но ние ще продължим да се борим, да стоим до Вас и да Ви помагаме, да Ви подкрепяме, когато Ви е трудно и да споделяме радостите Ви, когато успеем заедно.

Ще пазим и развиваме нашата КНСБ, за да има винаги един истински защитник на работниците, за да имат защита и нашите деца, за да има бъдеще в България.

За да има винаги някой до вашето рамо!

„Да върнем надеждата

в прегръдка от сърца с една вълна на Свободата, на духа!

Да счупим оковите!

Да върнем мечтите

Със твойто име Свобода, на труда!“

Химн на КНСБ