НСФЕБ към КНСБ започва подписка и подготовка за стачни действия в ЧЕЗ – компанията, която снабдява с ток Западна България. Недоволството е заради

ниското заплащане и лошите условия на труд в ЧЕЗ. Пред „Хоризонт“ председателят на профсъюзната организация Божидар Митев посочи причините, поради които може да се стигне до протести:

Хората едва ли ще стачкуват, защото ние, нашата федерация, ги призовава. Хората ще стачкуват реално за парите си, за условията си на труд, за липсата на достатъчно служебен транспорт, безобразните условия на труд….. Така че няма ли споразумение, ще има стачка, убеден съм в това.
Митев каза, че ръстът на заплатите в ЧЕЗ изостава значително и възнагражденията са с около 300 – 500 лева по-ниски от тези в други енергийни компании, а само през миналата година са напуснали 260 души.
 
Главният оперативен директор в „ЧЕЗ Разпределение“ Виктор Станчев посочи, че колективният трудов договор се спазва от страна на дружеството. Той заяви, че се надява да не се стигне до стачна готовност. Станчев посочи, че в ЧЕЗ се води диалог със синдикатите.
Отговорностите, които има разпределителното дружество, и колективният трудов договор са спазени 100% от наша страна.
Аз искрено се надявам, че дори и до стачна готовност няма да се стигне, от гледна точка на това, че няма абсолютно никакви предпоставки за това нещо.
 
Станчев каза, че заплатите на диспечерите, които управляват мрежата, са индексирани два пъти през 2016-а, а освен това има и бонуси към възнагражденията на служителите, като бонусите също са били увеличени. 
 
Станчев подчерта още, че за ЧЕЗ сигурността на електрозахранването е най-висок приоритет и припомни, че дружеството е успяло да реагира при авариите, предизвикани от ниските температури през януари.
 
По отношение на твърденията, че предстои за продажба на дружеството, Станчев каза, че не разполага с информация по темата, която може да коментира.
 
Интервюта на Юлияна Корнажева с Божидар Митев и Виктор Станчев чуйте от звуковия файл.
 
{mp3}mitev-20170227{/mp3}
 
Източник: http://bnr.bg