Божидар Митев: Не изключвам протести в енергетиката

– Не изключвам да има протести. Не ги изключвам в ЕНЕРГО-ПРО, в НЕК и Електроенергийния системен оператор, ако не стигнем

до някакво разбирателство за ръст на заплатите. Хората не са виновни за това, че политиците водят една безумна политика в бранша. Това заяви в предаването „Преди всички“ Божидар Митев – председател на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

– Напрежението в почти всички дружества в бранша е огромно. Напрежение има и в държавните компании. При предното правителство казахме, че властта е пълна с необразовани „калинки“, сега вероятно може да говорим за образовани „калинки“, защото те са далеч от този бизнес. Не може енергийната система на България да се управлява от човек, на който вероятно понятията му за електроенергия се свеждат до крушката вкъщи. Има напрежение и в някои от електроразпределителните компании, коментира Митев и подчерта, че при ЕНЕРГО-ПРО има подобен процес – компанията очевидно се тласка към несъстоятелност. Според него Инспекцията по труда трябва да се сезира за случващото се в компанията. Митев бе категоричен, че още има напрежение във въгледобива.

– Още от февруари-март КНСБ е единствената институция в държавата, която предлага цялостни политики в сектора. За съжаление, чуваемостта не е достатъчна. Затова днес ще представим пред медиите нашите инициативи. Това са 8 мерки за промени в сектора, които сме разработили заедно с работодателската камара. Досега не ги популяризирахме, защото не бих казал, че имаше разбиране от страна на всички работодатели, от страна на правителството, защото предлагахме това да бъдат общи инициативи, общи действия. Браншът се нуждае действително от корпоративно оценяване, мислене и действие, обясни Митев и добави, че КНСБ ще изкаже и вижданията си за рисковете пред енергетиката днес.

– Това, което министър Стойнев в интервю спомена, че е бил съветван да фалира НЕК и да закрие БЕХ, аз мисля, че тези съвети са съвсем реални и това съвсем реално може да се случи, от което всички ние, като български граждани, ще бъдем потърпевши. Това беше реакция на г-н Стойнев, че ние говорим за това, че НЕК вероятно върви към несъстоятелност умишлено и затова той казва, че е бил съветван в началото на мандата да фалира НЕК, но той бил против. Действията, които поне до момента са, аз оценявам като неефективни и в неправилна посока.

Социалните партньори очевидно не сме необходими, въпреки че точно КНСБ излиза с най-професионалните позиции до момента за политиката и състоянието на бранша. Някои от нашите инициативи вече се приемат от правителството. Те ги припознават, но реално не се случва всичко това, целият този пакет от мерки, които трябва да се случат, ако искаме да имаме българска енергетика, коментира още Божидар Митев.

(БНР)